Çağrı Merkezi: 0 850 XXX X 22

AYLARA GÖRE EVDE BEBEK AKTİVİTELERİ

AYLARA GÖRE EVDE BEBEK AKTİVİTELERİ

AYLARA GÖRE EVDE BEBEK AKTİVİTELERİ 

Bebeklerin büyürken çevresini anlamaya ihtiyacı vardır. Oyunlar, bebeklerin ve çocukların çevreyi keşfetme, öğrenme ve gelişmesi için oldukça faydalıdır. Bebeklerin doğduğu ilk aydan itibaren yapılan oyunlar bebeğin güzel zamanlar geçirmesini sağlarken aynı zamanda gelişimini de destekler. Bebeğin gelişimini destekleyecek etkinlikler bebeğinizle aranızdaki bağı güçlendirmeye de yardımcı olacaktır. 

YENİDOĞAN AKTİVİTELERİ

Yenidoğan döneminde olan bebekler genellikle bu dönemini temel ihtiyacı olan beslenme ve uyku ile geçirirler. Her dönemde olduğu gibi yenidoğan döneminde de bebekler oyun oynamaya meyillidir. Yenidoğan bebeğin gelişimini desteklemek için yapabileceğiniz birçok aktivite bulunmaktadır;

Bu dönemde özellikle anne ve babaların bebeğiyle konuşması, altını değiştirirken, onu beslerken etkileşimde olması bebeğin güvenli bağlanmasını sağlayacaktır.

Ona yapacağınız hafif dokunuşlar, masajlar, sakin bir tonda konuşarak ve şarkı söyleyerek etkileşimde olmak onun fiziksel, zihinsel, duyusal ve sosyal gelişimini destekleyecektir.

Yenidoğan bebeklere özel tasarlanmış oyuncuklar bebeğinizin ilgisini çekecektir. Hareketli ve hafif ses çıkaran oyuncuklar ile takip yeteneği sayesinde onun farkındalığını artırabilirsiniz.

Yatağın üstüne asacağınız dönenceler bebeğin ilgisini çekecek ve görsel becerisine destek sağlayacaktır.

Bebeği sırt üstü pozisyonda yatırarak oyunlar oynayabilir, bu sayede kaslarının güçlenmesini sağlayabilirsiniz.

0-3 AY BEBEK AKTİVİTELERİ

Bebeklerin doğdukları dönemdeki algıları ve hareketleri diğer dönemlere göre sınırlıdır. 1 aylık bebekler yakınındaki insanlarla göz teması kurmaya başlamaktadır. Onlarla yakın temasta olarak konuşmak, oyun oynamak bebeğinizin sosyal gelişimi için önemli bir adımdır.

Bu dönemde bebekler kavrama reflekslerine sahiptir. Ona uzatacağınız oyuncakları tutmasını sağlayabilirsiniz.

Ellerine vereceğiniz ya da el veya ayak bileklerine takacağınız ses çıkaran oyuncaklar sayesinde bebeğiniz çıkan sese tepki verecek ve daha fazla hareket etmesini sağlayacaktır.

2 aylık bebeğiniz geçen ayda öğrendiği ve yaptığı becerilerini geliştirirler. Bu yüzden bebeğinizle yaptığınız aktiviteleri biraz daha geliştirebilirsiniz.

3 aylık bebeğiniz çevresine karşı daha dikkatlidir. Bu dönemde bebekler artık başlarını tutmayı öğrenmeye başlar. Hareket kabiliyeti bu dönemde daha çok gelişen bebekler el ve ayaklarını daha çok keşfeder ve çok daha fazla hareket ettirir. Bu dönemde de bebeklerin el ve ayak bileklerine ses çıkaran oyuncaklar ile hareket kabiliyetini artırabilirsiniz. 

4-6 AY BEBEK AKTİVİTELERİ

Dört aylık bebekler bilinçsel ve fiziksel yönden geçen aylara kıyasla daha fazla gelişmiştir. Yatarken daha kontrolü bir şekilde hareket ederler. Anne ve babayı tanımaya ve daha fazla tepki vermeye başlar. Resimli kartlarla bebeğinizle oyun oynayarak onun kavramları öğrenmeye başlamasına olanak tanıyabilirsiniz. Bunun yanında bebeğinizi kucağınızda etrafı göstererek keşfetmesini sağlayabilirsiniz.

5 Aylık bebeğinizi minder veya yastıklarla destek vererek oturtabilirsiniz. Fiziksel aktivite gelişimi bu dönemde çok önemlidir. Oyun halısına yüz üstü yatırarak oyuncaklara ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

6 aylık olan bebeğiniz için kuklalar iyi bir oyuncaktır. Kuklaları hareket ettirerek ve seslendirerek bebeğiniz ile etkileşimde bulunabilirsiniz. Yumuşak kitaplar ile görsel ve duyusal becerilerini geliştirebilirsiniz.

6-12 AY BEBEK AKTİİVİTELERİ

Her dönem gelişen bebeğinizin tırmanma becerisini geliştirmek için dikkatli şekilde yastıkları üst üste koyarak tırmanmasına yardımcı olabilirsiniz.

Kavram becerisi için farklı renkteki kartların renklerini tanıyabilecek, nesneleri tanıyacak aktiviveteler yapabilirsiniz. Etrafındaki nesneleri tanıması için nesneleri anlatın, inceleyin. Size karşı verdiği tepkilere, seslere odaklanın ve karşılık verin.

12-24 AY BEBEK AKTİVİTELERİ

Bebeğinizle oyun oynamak, onun keyifli vakit geçirmesinin yanında motorsal, zihinsel, sosyal ve duyusal becerilerini de desteklemektedir. Bu dönemde bebeğinize uygun müzik aletleri işitsel gücünü artıracaktır.

Oyuncak hayvanlar gibi oyuncaklar canlıları ve nesneleri tanımasına olanak sağlayacaktır.

Blok ve puzzlelarla oynaması bebeğinizin matematik becerilerine olumlu katkı sağlayacaktır. Eşleştirmeli oyunlar ile zihinsel gücünü destekleyebilirsiniz.

24-36 AY BEBEK AKTİVİTELERİ

Bu dönemde bebekler sosyalleşmeye yönelebilirler. İnsanlarla iletişimde olmayı daha çok hareket etmeyi isterler. Koşmak, oyun parklarındaki oyuncaklarla oynamak onlara eğlenceli gelebilir.

Bu dönemde onunla dikkatli şekilde kovalamaca oynayabilir, bahçe oyuncaklarıyla daha fazla vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz.

Bebeğin ilgi alanlarına yönelik doktor seti, tamir oyuncak seti gibi oyuncaklarla ilgisini artırabilirsiniz. Yapboz, harfli oyuncaklar, eşleştirme kartları, pelüş oyuncaklar gibi oyuncaklarla oynaması devam edecektir. Böylece bebeğiniz eğlenirken sosyal ve duyusal gelişimi ilerleyecektir.

Boğulma riskini göz önünde bulundurup küçük parçaları olan oyuncakları asla almamaya özen göstermelisiniz.

Bebeğinizin yaşına uygun ve ona zarar vermeyecek oyunları oynarken dikkat etmeniz ve onu desteklemeniz çok önemlidir.

Yorum Yap