Çağrı Merkezi: 0 850 XXX X 22

BEBEKLERDE UYKU DÜZENİ

BEBEKLERDE UYKU DÜZENİ

BEBEKLERDE UYKU DÜZENİ

Düzenli bir uyku rutini, aynı beslenme gibi bebeklerin gelişimi için önemlidir. Uykuda salgılanan büyüme hormonu büyümeyi destekleyeceği gibi bağışıklık sistemini de destekler. 0 – 2 yaş arasında düzene girecek bir uyku rutini bebeğin gelişimi açısından son derece önemlidir.
Uyumakta zorlanan ve yeteri kadar uyuyamayan bebeklerde huzursuzluk görüleceği gibi aynı şekilde ebeveynleri de gergin, stresli ve yorgun olabilir.

Bebekler Ne Kadar Uyumalı?
Bebeklerin sağlıklı gelişimi için düzenli uyku oldukça önemli rol oynar. Düzenli uyku aynı zamanda ebeveynlerinde rahat etmesini sağlar.
Uyku süresi her bebeğe göre değişiklik gösterse de bu süre yenidoğan bebeklerde ortalama 17 – 18 saat aralığındadır. İlk iki ayda sık aralıklarla uyanan bebekler 4. aydan sonra kesintisiz olarak 7 saate yakın uyuyabilirler. Bu saatler, diş çıkarma döneminde bebeğin daha huzursuz olmasına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Uyku öncesinde bebeklerin elektronik cihazlara çok fazla maruz bırakılmaması da bebeğin uykusu için önemlidir.
Bebeğinizi uykuya yatırmadan önce gerçekleştireceğiniz rutinler de (banyo, masaj, müzik vb.) onun, uyku zamanının geldiğini anlamasına ve uyku için zihinsel olarak hazırlanmasına yardımcı olacaktır.
Sağlıklı bir uyku için bebek uyku eğitimi önerilmektedir. 4 aylık bebek uyku düzeni için uygulayacağınız uyku eğitiminin etkili bir yöntem olduğu düşünülmektedir.

Mışıl Mışıl Uyusun, Sağlıkla Büyüsün

Sağlıklı bir uyku rutini oluşturmak için bebeğiniz doğduğu andan itibaren uygulayabileceğiniz ve dikkat edeceğiniz birkaç yöntemle onun kolayca uykuya dalmasına yardımcı olabilirsiniz.
Bebeğiniz için seçtiğiniz yatak ne çok sert ne de çok yumuşak olmamalıdır. Omurilik gelişimini destekleyecek bir yatak olması onun sağlığı açısından önemlidir.
Bebeğinizin odasının ışık almamasına ve tamamen karanlık olmasına özen gösterin çünkü büyüme hormonu olan melatonin karanlık ortamda salgılanır.
Uyku öncesi bebeğinize yapacağınız masaj onun stresini azaltacak ve vücudunun gevşemesine ve varsa gazını atmasına yardımcı olacaktır.
Bebeğinizin uyuyacağı odayı uyku öncesi havalandırırsanız temiz hava uykuya dalmasını kolaylaştıracaktır.
Uyku öncesi bebeğinize yaptıracağınız ılık bir banyo onun rahatlamasını sağlayacak ve onu uykuya hazırlayacaktır.
Bebeğinizi uykuya yatırmadan en az yarım saat önce karnının doymuş olmasına özen gösterin.
Bebeğinizi besledikten sonra gazının çıkmış olduğundan emin olun.
Bebeğinizin uyuyacağı odanın ne çok sıcak ne de çok soğuk olmamasına dikkat edilmelidir. Odanın sıcaklığı 20-22 derece civarında olmalıdır.
Ona ninni söyleyerek ya da masal okuyarak sizin sesinizi duyup rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz.
Uykuya dalmadan önce onun yanında sabırla beklemeniz onun kendini güvende ve huzurlu hissetmesine yardımcı olacaktır.
Uyku öncesinde bebeğinizin çok yorgun olmamasına özen gösterin. Yorgunluk bebeğinizin uyumasını zorlaştırabilir. Bu yüzden, bebeğinizin gündüz uykusunun aralıklarının da yeterli sürede olmasına özen göstermeniz önemlidir. Son gündüz uykusuyla gece uykusu arasında en az 3 saat olmasına dikkat edilmelidir.
Bebeklerin uyku düzenini etkileyen bir diğer konu ise bebeklerin rahat edebileceği bir bebek bezi kullanılmasıdır. Bebeğinizin rahatça kullanabildiği bebek bezlerini tercih edin. 12 saate kadar emme kapasitesi olan Pure Baby Organik Bebek Bezlerini  deneyebilirsiniz.
Tüm önerileri gerçekleştirmiş olmanıza rağmen bebeğiniz uyumuyorsa mutlaka bir uzmandan destek almalı ve başka bir sorun bulunmadığından emin olmalısınız.

 

Yorum Yap