Çağrı Merkezi: 0 850 XXX X 22

BEBEKLERDE DİŞ ÇIKARMA

BEBEKLERDE DİŞ ÇIKARMA

BEBEKLERDE DİŞ ÇIKARMA

O güzel gülümsemesine bir de minicik dişleri ekleniyorsa ne mutlu size. Bebeklerin ne zaman diş çıkardığı konusu ebeveynler tarafından oldukça merak edilmektedir. Bebeklerde ilk dişler ortalama olarak 6. aydan itibaren çıkmaya başlasa da bu süre bebeklerin gelişimine göre farklılık gösterebilir. İlk dişin çıkmasından sonra, genellikle 6 ay içinde, toplam 4 adet süt dişi çıkabilir. Toplam 20 adetten oluşacak süt dişlerinin tamamı, genellikle bebek 3 yaşını doldurmadan çıkmış olur.


Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri
Bebeklerde diş çıkarma belirtileri bebekten bebeğe farklılık gösterse de genellikle ilk belirtilerden biri salya akıtması olabilir. Yeni diş gelirken salya miktarında artış görünebilir. Bazı bebekler diş çıkarırken hafif bir ateşlenme yaşayabilir. Yüksek ateş durumunda mutlaka doktor başvurulmalıdır. Bu dönemde bebeğin diş etlerinde şişkinlik ve kızarıklıklar da görülebilir. İştahsızlık da yine bu dönemde sıkça karşılaşılan sorunlardan biridir. Diş etlerinde meydana gelebilecek ağrı ve sızılar da bebeğin huzursuz hissetmesine sebep olur. Bu dönemde bebekler, aç olmasalar bile uzun süre memede kalmak isteyebilirler. Yine bu dönemde bebeklerde hafif ishal de görülebilir.
İlk andan itibaren göstereceğiniz özen, bebeğinizin ağız ve diş sağlığı açısından son derece önemlidir.


Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemimde Nelere Dikkat Edilmeli?
Diş çıkarma döneminde yaşanabilecek huzursuzlukları en aza indirgemek ve bu dönemi kolaylıkla geçirmek için işte yardımcı olacak birkaç öneri:
Soğutulmuş sert sebze ya da meyveler (havuç, kereviz sapı vb.) vererek onun dişlerini kendi kendine kaşımasına yardımcı olabilirsiniz. Herhangi bir aksi durum yaşamamak ve boğazına bir şey kaçmaması için bu esnada mutlaka yanında bulunmaya özen göstermelisiniz.
Yine soğutulmuş diş kaşıyıcı oyuncaklar vererek rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Yalnız vereceğiniz diş kaşıyıcıların boyar ve yabancı madde içermemesine ve hiçbir şekilde onun koparamayacağı ürünler olmasına dikkat etmelisiniz.
Yerken zorlanmayacağı yumuşak gıdalar verebilirsiniz. Yoğurt, muz ve meyve püresi bu zamanlarda tüketebilecek yiyeceklerden olabilir.
Ellerinizin temizliğinden emin olduktan sonra diş etlerine nazikçe masaj yapabilirsiniz. Masaj yaparken parmağınıza temiz ve nemli bir tülbentte bağlayabilirsiniz.
Ilık su içirerek rahat hissetmesine yardımcı olabilirsiniz.
Huzursuz ve sıkıntılı hissettiği zamanlarda ona bol bol sarılabilir ve kucaklayabilirsiniz, bu da onun rahatlamasına yardımcı olacaktır.
Diş çıkarma dönemi bebeğiniz ve sizin için zorlayıcı bir dönem olsa da genellikle büyük bir komplikasyon ve sıkıntı olmadan bu dönemi atlatabilirsiniz. Tüm bu öneriler ışığında bebeğinizin dişleri çıkmaya başladığı anda doktorunuza da mutlaka danışmalı ve onun vereceği tavsiyeler ışığında bebeğinizin gelişimini takip etmelisiniz. Sonunda tüm dişleriyle size gülümsediği o gün geldiğinde yaşanan tüm zorlukları unutmuş olacaksınız.

 

Yorum Yap